Cross Marketing (Çapraz Pazarlama) Nedir?

Cross marketing, ingilizce de bir diğer adı olan Cross-Channel marketing olarakda geçer.Günümüzde sıkça karşılaştığımız çapraz pazarlama tekniği, müşterinin satın almaya karar verdiği ürünle, yanında ürünle ilgili olan başka ürünleri teklif etmemizle oluşur.Türkçe de çapraz pazarlama diye de anılan bu pazarlama tekniğine en basit örnekFast Food Restoran Zincirlerinin uyguladığı ‘X TL farkla büyük boy ister misiniz’ cümlesidir.
Cross Marketing Nasıl Çalışır ?
Cross marketing, ürünleri birbirine eşleştirmek için diğer markanın verilerini kullanır, bu da daha hedefli reklamlar oluşturmanıza yardımcı olur.
Çapraz pazarlama yapılan ürünler birden fazla kanalda boy gösterebilirler.Bu durum markanızın bilinirliğini ve sağlam temeller üzerine kurulmasında yardımcı olur.
Cross Marketing Stratejisi
Bu tür pazarlama tekniklerini stratejinizle birleştirmeniz size bir çok fayda sağlayacaktır.Çapraz pazarlamayı optimize ederek işiniz bir çok şekilde büyür.Başarılı bir cross marketing stratejisi oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar vardır.
- Doğru analiz elde etmek için, geçmiş kampanyalar, satın alma geçmişleri, müşteri – Pazar araştırmasını içeren çok çeşitli kaynaklara ulaşın.
- Kararlarınızı duygusal olarak değil analiz üzerinden yapın, verilere güvenmeyi öğrenin.
- Verileri kullanarak, müşterilere ulaşmanın en iyi yollarını anlayın.
- Tüm kanallarda iyi sonuçlar almak için eski son dokunuş tekniğine bağlı kalmayın.
Cross Marketing için Belirlenmesi Gerekenler
Cross marketing’e başlamadan önce olumlu dönüş almanızda fayda sağlayacak, belirlemeniz gereken bazı etkenler vardır.
- Ana irtibat kim olacak?
- Faturalandırma nasıl olacak?
- Ekstra çalışma gerekecek mi ? Gerekirse, bunlardan kim sorumlu olacak?
- Kârlar nasıl ele alınacak ?
- Promosyon süresi nedir ?
Cross Marketing Avantajları
Cross marketing, basitçe, şirketlerin birbirine yardım etmesidir.Yukarıda vermiş olduğum örnek bunun göstergesidir.Coco-Cola ve Mc Donald’s yaptığı gibi ortak reklamlar iki şirketinde kârını yükseltmesine yardımcı olur.
Cross marketing, genellikle ücretsizdir, bu da pazarlamacıların dikkatini çekmektedir.Bu bir kazan-kazandır ve her iki tarafta birbirine ödeme yapmaz.
Cross marketing, normal pazarlamadan daha etkilidir.Çünkü şirketler birbirine bir nevi kefil olurlar.
Risklerine gelecek olursak, markalar ortaklık kuracağı firmaları düzgün seçtiği sürece corss marketing de bir risk durumu söz konusu değildir.
Cross Marketing Örnekleri
Cross marketing son derece yaygındır ve pazarlama alanında bir çok örneği vardır.İki markanın birbirine değer katması durumda ortayan çıkan pazarlama yöntemi cross marketing olarak kabul edilir.
- Entegre Cross Marketing
Görsel sitesi olan IStock, ürünlerinin ortağı tarafından alınmasını sağlar.Adobe kullanıcılarının da hazır görüntülere erişimi artar ve iStock ek satış elde eder.
- Etkinlik Cross Marketing
Festivaller, konserler ve konferanslar çapraz tanıtımda gelişir.Buna Twitter’ın yükselişini örnek olarak verebiliriz.2007 Mart ayında South by Soutwest festivalinde katılımcıların katıldığını belirtmek için twitter kullanmak durumunda olmaları, her iki ortağında marka bilinirliğini ve değerini yükseltmesine sebep oldu.
- Marka Dışı Cross Marketing
Uber ve Spotify, Spotify çalma listelerini Uber sürüşlerinde kullanılabilir hale getirmek için bir araya geldi. Müşteriler, Uber’in gelmesini beklerken, kendi müzik çalma listelerini oluşturabiliyordu. Bu Uber’i beklemeyi kolaylaştırdı ve Spotify’a Uber’in kitlesine erişimi sağladı.
Cross Marketing’de Yapılması Gerekenler
- Çok fazla alternatif önermeyin, müşterinin kafasını karıştıracak kadar ürün teklif etmeyin.Belli sayıda ürün sunduğunuzda, satın alma kararına varması daha kolay olur.
- Tekliflerinizi ödeme işleminden önce sunun, ödeme işlemi sonunda vereceğiniz tekliflerde, müşteri dönüş yapıp, ürünü alma ihtimali düşüktür.
- Belirli zamanlarda geçerli olan kampanyalar oluşturun, ürün satışlarından sonra veya ürünün yanında sattığınız ürünlerde kampayanlar oluşturarak kârı arttırın.
- Tekliflerinizi ürün sayfalarında sunun, ‘bu ürünle birlikte alınan ürünler’ gibi seçenekler sunun.
Cross Marketing Önerileri
- Web sitesinizdeki ve sosyal platformlardaki iş ortaklarınızı ön plana çıkartın
- Ortak bir reklam kampanyasını yayınlayın
- Bir iş ortağınızın içeriğine sponsor olun
- Bir etkinlikte konuşun
- Birbirinizin ürünlerini ortak pazarlayın veya satın
- Ortak etkinlikler düzenleyin
- Ürünlerinizi gruplandırın veya entegre edin
Kalabalık bir pazarda sıyrılmakta zorlanıyorsanız veya bir marka olarak güvenilirliğinizi arttırmak istiyorsanız, corss marketing kesinlikle düşünülmelidir.Doğru şekilde yapıldığında kesinlikle kazan-kazan olacaktır.
E-Ticaret Siteleri ve Cross Marketing İlişkisi Nedir?
Artık e-ticaret sitelerinin büyük çoğunluğu Cross Marketing stratejisini hayata geçirmiş durumda. Dünyada ilk kez Amazon tarafından kullanılan yöntem satış hacmini büyük oranda arttırmıştır. Bir ürün alımı sırasında “bu ürün ile birlikte alınan diğer ürünler” önerisi ile Amazon büyük sükse yapmıştır.
Cross Marketing Tekniği Uygulanırken Yapılacak İlk Şey Nedir?
Ürün satın alımı tamamlanmadan önce o ürün ile ilişkili aksesuar y ada benzeri nitelikleri taşıyan benzer ürünleri listelemek ilk gereken esastır. Ancak bu yapılırken çok fazla çeşit göstermemek gereklidir. Bunun standardı 3 – 4’tür.
Cross Marketing Teklifleri Ne Zaman Sunulmalıdır?
Şüphesiz müşteri satın alma eylemini gerçekleştirmeden hemen önce yapılması en uygun seçim olacaktır. Müşteri dijital platformda ya da fiziki satın alım kanallarında ürünü siparişi vermeden hemen önce yani ücret ödeme adımına geçmeden önce alternatif teklifler sunulabilir. Daha önce ya da daha sonra sunulması yersizdir.
Cross Marketing Teklif Ürünlerinin Fiyat Aralığı Ne Olmalıdır?
Satın alınmaya karar kılınmış ürünün fiyatı kadar olmamalıdır. Ön görülen değer satın alınan ürünün değerinin 4/1 oranıdır. Yani %25’i’dir. Bu maksimum değerdir. Daha düşük teklifler verilmesi satış olasılığını arttıracaktır.
Cross Marketing Esaslarına Göre Promosyon Yapılması Etkili Olur mu?
Elbette satın alma eyleminin daha yüksek olmasına sebep olacaktır. Ama promosyon ve indirim uygulamalarının kısa süreli yapılması gereklidir. Örneğin 2 – 3 saatlik bir zaman dilimi müşterinin karar verme olasılığını normalden daha fazla yükseltecektir.